אדריכלות נוף-פארק לאומי גיא בן הינום, ירושלים

 |  פרטים נוספים

תוכנית אדריכלות נוף לפארק לאומי גיא בין הינום, ירושלים, 2000-2013

עמק גיא בן הינום נמצא על המדרון הדרומי של העיר העתיקה של ירושלים. במשך מאות שנים שימש העמק היפהפה הזה כמקום קבורתם של עולי הרגל חסרי המזל שלא יכלו להרשות לעצמם להיקבר בתוך תחומי העיר העתיקה – הן במסורת היהודית ואחריה בזו הנוצרית. על פי המסורת, זהו העמק שבו היתה חלקת האדמה שקיבל יהודה איש קריות תמורת הסגרתו של ישו לשלטונות הרומים.

שיפולי העמק מלאים במערכות מערות קבורה, אשר נשמרו בצורה נפלאה. מנזר אונופוריוס משקיף על חלקו התחתון של העמק. בשנים עברו הפך החלק הזה של ירושלים לאתר השלכת פסולת בלתי רשמי, בעיקר כזו שמקורה באתרי הבניה הלא חוקית המרובים שבעיר.

לאחר שהאיזור הוכרז כפארק לאומי על שום ערכו ההיסטורי והנופים היפהפיים הנשקפים ממנו אל העיר העתיקה ואל כיפת הסלע, החלו עבודות השיקום, שכללו ניקוי מסיבי של האיזור (למעלה מאלף משאיות פסולת הוצאו מן האתר); אחר כך הגיע שלב שדרוג התשתיות (כבישים וקווי ביוב), ולבסוף במסגרת התוכנית האדריכלית, נעשה שחזור צנוע של הנוף הטבעי וזה מעשה ידי האדם, אשר שלט באיזור הזה בטרם נוצל לרעה. המדיניות היתה כמה שפחות התערבות. במסגרת תכנון אדריכלי הנוף הוספו שבילי טיול פשוטים עם נקודות תצפית מוצלות בעצים, מהם ניתן לראות כמה מהנופים המצוינים ביותר בירושלים. המסלולים הללו מתפתלים באגביות בין מערות קבורה יפהפיות ושרידים ארכיאולוגיים אחרים. כך הרוויחה ירושלים שטח טבעי פתוח שזכה לחיים חדשים ומציע חוויה מרגשת מבחינה היסטורית וויזואלית גם יחד.

סגירה